Kuny

Kuna je zástupce dvou rodů šelem z čeledi lasicovitých. Jsou to štíhlé, malé šelmičky, které aktivně loví. Velikostně se dají přirovnat ke kočce. Mnozí lidé si myslí, že kuna je hlodavec, ale není tomu tak! Hlodavce pouze konzumuje.

Na území ČR žijí dva druhy kun:

  • Kuna lesní (Martes martes)
  • Kuna skalní (Martes foina)

Kuna lesní

Kuna lesní je středně velká šelma s dlouhým huňatým ocasem a světle hnědě, čokoládově až černě zbarvenou srstí. Od jiných lasicovitých ji můžeme rozeznat podle celkem velkých ušních boltců.

Kuna skalní

Kuna skalní má dlouhé štíhlé tělo s hedvábnou srstí a bílou náprsenkou. Dorůstá délky 30-50 cm, z toho ocas dosahuje délky až 20 cm a váhy až 2,3 kg.

Čím se kuna živí?

Kuny aktivně loví malá zvířata, většinou hlodavce. Nepohrdnou ani ptáky a jejich vejci. Kuna lesní často loví i veverky.

Jak poznám, že mám kunu v objektu?

Každý jistě ví, že kuna rozkousává izolace, poznat ji ale můžeme také podle jejich páchnoucího trusu. Dále výsledkem kuního řádění jsou také například poničené obrazy, znečištěné textilie atp.

Kuny a automobil

Kuna je obávaným škůdcem každého vlastníka automobilu. Jakmile si kuna vaše auto oblíbí, počítejte s tím, že se vrátí klidně každou noc. Bohužel tento malý škůdce dokáže nadělat velkou neplechu, váš automobil může být i nepojízdný.

Profesionální hubení kun

Hubení kun svépomocí nedoporučujeme. Kuna skalní má status chráněné šelmy a její zabití je trestné. Jediným povoleným způsobem je odchyt kuny do sklopců. Každopádně my jako odborná deratizační firma s mnoholetou praxí doporučujeme kontaktovat specialisty, kteří vás otravných kun zbaví nadobro.